De natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Prattenburg maakt deel uit van Landgoed Prattenburg. Een bijzonder familielandgoed in de provincie Utrecht.

 

Het ontstaan van de natuurbegraafplaats

Prattenburg werd voor het eerst genoemd in het jaar 1502. Sinds 1694 bewoont de familie Van Asch van Wijck het landgoed op de Utrechtse Heuvelrug. De familie draagt zorg voor het beheer van het kasteel, het park, en de overige rijksmonumenten. Verbinding is belangrijk voor de familie, vanuit overtuiging, het geloof en vanuit gemeenschapszin.

Op het landgoed is een familiegraf. De locatie, het bos, de verbondenheid met de aarde en de natuur heeft de familie altijd ervaren als een bron van rust en troost. Dit leidde tot het idee van een natuurbegraafplaats.

Lees verder

 

 

Prattenburg

De naam “Prattenburg” duikt voor het eerst op in oude akten in 1502 wanneer een stokoude Ludolf Quynt verklaart dat hij als kind bij zijn ouders op de hoeve “Prattenborch” woonde en daar schapen hoedde. Na in verschillende handen te zijn geweest komt Prattenburg in 1694 in het bezit van Jacob van Wijck, kanunnik van St. Marie te Utrecht. Hij laat het twee jaar later achter aan zijn neef mr. Anthony van Asch van Wijck, burgemeester van Utrecht. Enkele decennia eerder waren in dit gebied al terreinen in handen van de familie.

 

Natuurbeheer

De natuurterreinen en de biodiversiteit op Prattenburg worden met grote zorg onderhouden. Waar mogelijk wordt nieuwe natuur ontwikkeld, zoals het heideveld van 3,5 hectare. Dit doen we volgens de richtlijnen van de Gedragscode Natuurbeheer.

Deze gedragscode is opgesteld door het Bosschap samen met Staatsbosbeheer, de 12 Landschappen, de Federatie Particulier Grondbezit en Natuurmonumenten. Zorg voor de natuur vraagt ook iets van u: blijf op wegen en paden, houd uw hond(en) aan de lijn en laat geen afval achter in de natuur. Zo werken we samen aan een versterking van de bijzondere natuurwaarden op Prattenburg.

Meer lezen over natuurbeheer