Loopgraven en schuttersputjes

Sommige gebieden op Prattenburg hebben archeologische waarde. Dat geldt ook voor een specifiek stukje van de toekomstige natuurbegraafplaats.

Op en rondom de natuurbegraafplaats bevinden zich verdedigingswerken van één van de meest bekende en belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie uit de oorlog, de Grebbelinie. Dit artilleriesteunpunt bestond uit simpele veldversterkingen, die al voor het uitbreken van de oorlog volledig gevechtsklaar werden gemaakt. De kanonnen stonden in de vuurposities, de loopgraven waren versterkt en de munitie stond uitgepakt paraat voor direct gebruik bij een mogelijke aanval. Vanuit deze vuurstellingen is tijdens de meidagen vuur afgegeven op het front nabij Veenendaal in het noorden en later vlak voor het terugtrekken ook op de Grebbeberg in het zuiden.

Foto: Geheugen van Nederland

Binnen het plangebied ligt verder een Duitse zware Flakstellung. Deze luchtafweerstelling, die waarschijnlijk eind 1944 is aangelegd, is een stelling voor zwaar luchtafweergeschut met een kaliber van 8,8 cm. In totaal bouwde de bezetter drie beddingen waarin een dergelijk kanon kwam te staan en een kleinere bedding voor lichter luchtdoelgeschut om de stelling tegen laagvliegende of aanvallende vijandelijke jagers te beschermen.

Nagenoeg alle sporen zijn vandaag de dag nog met het blote oog aan het maaiveld zichtbaar. Het gaat vooral om resten van de hier aangelegde verdedigingswerken. Om deze sporen zoveel mogelijk te behouden, is dit deel uitgesloten van begraven.

Geplaatst in Prattenburg